Article

Sebkezelés: gyógyulás

Fontos a sebek megfelelő kezelése. A sebet meg kell tisztítani és nedvesen kell tartani és védeni kell.

Hogyan kezeljük a sebet?

Fontos a sebek megfelelő kezelése. A sebet meg kell tisztítani és nedvesen kell tartani és védeni kell.

1.

Először mossuk meg a kezünket és a seb környékét, hogy ne kerüljön szennyeződés a sebbe. Azután tisztítsuk meg a sebet: langyos folyó vízzel és kímélő szappannal, sóoldattal vagy sebtisztító folyadékkal öblítsük le róla a szennyeződéseket és a baktériumokat. Töröljük le a seb környékét és pár percig hagyjuk a sebet a levegőn megszáradni.

2.

A következő lépés, hogy sebtapasszal védjük a megtisztított sebet s szennyeződésektől és a baktériumoktól. Válasszunk olyan méretű sebtapaszt, amelynek sebpárnája az egész sebet befedi. Ideális esetben olyan sebtapaszt használjunk, amely szorosan illeszkedik a bőrhöz a sebpárna körül, így nedves környezetet tart fenn. A nedves környezeben a száraz és levegős környezethez képest felgyorsul a sebgyógyulás és csökken a hegesedés és a fertőzés kialakulásának kockázata.

3.

Védjük a sebet sebtapasszal a teljes gyógyulásig, hogy zavartalanul és szennyeződésektől mentesen gyógyulhasson. Naponta cseréljük a ragtapaszt és tisztítsuk meg a sebet, hogy a seb megfelelően gyógyuljon és ne fertőződjön el (ha az orvos másképpen nem rendeli). Akkor is cseréljük ki a ragtapaszt, ha elszennyeződik vagy átnedvesedik. Az normális, ha kezdetben kissé meleg és gyulladt a seb körülötti terület, de ügyeljünk rá, hogy ne fertőződjön el a seb.

További információ a nedves környezetben történő sebgyógyulásról

A sebgyógyulást övező mítoszok közül a legmakacsabb az, hogy a sebet a levegőn kell hagyni kiszáradni. Ezért sokan azt hiszik, hogy nincs szükségük ragtapaszra, amikor megsérülnek. Mindenesetre ez a megközelítés téves.

Orvosi kutatások igazolták, hogy a sebek gyorsabban gyógyulnak nedves környezetben, mint száraz és szellős környezetben, mivel nedves környezetben gyorsabb az új sejtek képződése és kisebb a hegek kialakulása és a fertőzés kockázata.* Nedves környezetben gyorsabb a sejtosztódás, emiatt a sebgyógyulás is (akár kétszer) gyorsabb. Továbbá nem akadályozza semmi a bőrsejtek osztódását, amikor igyekeznek befedni a sebet, így csökken a hegek kialakulásának kockázata. A nedves környezet optimális feltételeket teremt a szervezet számára a baktériumok leküzdésére, ezért a fertőzések esélye is mérséklődik.

Más szóval a nedves környezet gyorsítja a sebgyógyulási folyamatot és csökkenti a hegek kialakulása és a fertőzés kockázatát. Ahhoz, hogy nedves környezet alakuljon ki, a ragtapasznak szorosan le kell fednie a sebet. Használjunk olyan anyagból készült sebtapaszt, amely a sebpárna minden oldalán szorosan tapad a bőrhöz, és amelynek anyaga egyenletesen átengedi a nedvességet. Arra is ügyeljünk, hogy a sebpárna az egész sebet lefedje.

*Winter GD. Formation of the Scab and the Rate of Epithelization of Superficial Wounds in the Skin of the Young Domestic Pig. Nature 1962; 193; 293-4

Nedves sebgyógyulást elősegítő sebtapaszok:

A Salve’s Aqua Block plasters, az Aqua Cover és az Antibact Cover lehetővé teszi a nedves sebgyógyulást; felgyorsítja a seggyógyulási folyamatot, csökkenti a hegképződés és a fertőzés kockázatát. Ráadásul teljesen vízállóak és légáteresztőek.

A sebgyógyulás fokozatai

A gyógyulási folyamat különböző szakaszokból áll. Az alábbiakban bemutatjuk a három sebgyógyulási szakasz leegyszerűsített modelljét:

1. Gyulladási szakasz

A gyulladási szakasz a sérülés pillanatában kezdődik. A sérült szövet először kipirosodik, majd megduzzad és érzékennyé válik. Fehérvérsejtek, a szervezet védősejtjei gyülekeznek a területre. A vörösvérsejtek, a fibrin és a vérlemezkék lezárják a sebet. Ez a szakasz 2-4 napig tart.

2. Újjáépülési szakasz

A fehérvérsejtek elkezdik javítani a sérült szövetet. A bőrsejtek osztódásnak indulnak és újjáépítik a sérült szövetet, az új szövetben pedig új vérerek képződnek. Ez a seb méretétől függően néhány naptól néhány hétig tarthat.

3. Regenerációs szakasz

Az utolsó szakasz a seb méretétől függően néhány hónapig, sőt bizonyos esetekben évekig is eltarthat. Ebben a szakaszban megerősödik az új szövet. A feleslegessé váló vérerek eltűnnek, így a heg elhalványodik.