Itt találhat választ a termékeinkkel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre.

 • Ragtapaszok

  1. A sebtapaszok tartalmaznak latexet vagy természetes gumit?
   Sebtapaszaink egyáltalán nem tartalmaznak sem latexet, sem természetes gumit. A sebtapaszok csomagolópapírja azonban latex alapú ragasztóanyagot is tartalmaz. A következő termékeink csomagolóanyaga nem tartalmaz latexet és természetes gumit: méretre vágható tapaszok, vízhólyag-tapaszok, steril fáslik, rugalmas kötések és sebtisztító szerek.
  2. Ellenőrzik, hogy a sebtapaszok tartalmaznak-e allergén anyagokat?
   A sebtapaszok orvostechnikai eszköznek minősülnek, így azokra konkrét EU szabályozások vonatkoznak. Minden piacra bocsátott terméken számos ellenőrzést el kell végezni, ezzel igazolva, hogy a termék biztonságosan használható a bőrön. Amennyiben egy termék megfelel ezeknek a követelményeknek, akkor az „hipoallergén” felirattal is ellátható. Ez azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a betegek egy kis hányadánál esetleg bőrreakciók jelentkezhetnek a tapaszok használata során, hasonlóan ahhoz, mint amikor egyes emberek allergiás reakciót mutatnak bizonyos ételek fogyasztásakor. A bőrirritációkat azonban gyakran tisztán mechanikai hatások váltják ki, amikor a tapasz eltávolítása felsérti a bőr legfelső rétegét.
  3. A sebtapaszok tartalmaznak kolofóniumot (fenyőgyantát)?
   A Salvequick tapaszok kolofóniumot adalékként nem tartalmaznak. A kolofónium azonban mindenféle papírban, így a sebtapaszok csomagolópapírjában is kis mennyiségben természetesen előforduló anyag.
  4. Hogyan kap levegőt a bőr a tapaszon keresztül? 
   A Salvequick tapaszok megvédik a sebet a külső behatásoktól, ugyanakkor hagyják lélegezni a sebet. A poliuretánból készült tapaszok (pl. az Aqua Block és a gyermeksebtapaszok) kiengedik a vízpárát, így a bőr levegőhöz jut, a szennyeződésektől és a víztől azonban védett marad. Ez a modern esőkabátoknál és a speciális anyagokból készült vízálló ruháknál alkalmazotthoz hasonló elven működik. Más műanyag tapaszaink (pl. Aqua Resist) igen apró lyukakkal vannak ellátva, így szintén képesek kiereszteni a vízpárát a bőr felületéről, viszont kintről nem engedik át a vizet és a nedvességet.
  5. Milyen összetevőkből állnak a tapaszok?
   A tapaszok általában egy ragasztóval egyenletesen bevont műanyag hordozórétegből, valamint egy, a hordozórétegen elhelyezkedő, abszorbens sebkötöző rétegből áll. A ragasztóval bevont réteget egy papírból vagy műanyagból álló védőréteg fedi. Ezen felül a legtöbb tapaszt zárt papírcsomagolás is védi.
  6. Hogyan működnek a (hidrokolloidos) Salvequick vízhólyag-tapaszok?
   A Salvequick Blister vízhólyag-tapaszok amolyan extra bőrrétegként működnek, és azonnali megkönnyebbülést biztosítanak a bőrfelületre nehezedő nyomástól, súrlódástól. A vízhólyag-tapaszok ún. hidrokolloidból állnak. Ez egy olyan öntapadó anyag, amely képes elnyelni a bőrfelületen képződő folyadékot, és egy párnaréteget képez a vízhólyag felett. A hidrokolloid így segít létrehozni és fenntartani az optimális sebgyógyulást biztosító, nedves közeget. Ennek köszönhetően a seb gyorsabban, varosodás nélkül gyógyul, így heg is kisebb eséllyel keletkezik.