Article

Hólyagok megelőzése és kezelése

Mi a hólyag?

A hólyag keletkezése előtt kipirosodik és érzékennyé válik a bőr, később pedig áttetsző folyadékkal telt kitüremkedés keletkezik a bőrön. Ez a szervezet nyomásra vagy sérülésre adott védekező reakciója.

Mi okozza a hólyagot?

A hólyagot a bőr kidörzsölődése okozza, általában a zokni vagy a cipő dörzsöli a bőr legfelső rétegét. Általában akkor alakul ki, ha új vagy szoros cipőt vagy szandált, vagy magas sarkú cipőt viselünk zokni nélkül. Nagyobb eséllyel alakul ki hólyag, ha felhevül és feldagad a lábunk, például edzés, gyaloglás közben vagy nagy hőségben.

Ki kell szúrni a hólyagot?

Nem. A hólyag dörzsölés vagy nyomás hatására kifakadhat, vagy magától is felszívódhat. De nem javasolt szándékosan kiszúrni, inkább vigyázzunk rá, hogy épen maradjon. A hólyag kiszúrása ugyanis növeli a fertőzésveszélyt, ami késlelteti a gyógyulást.

Meddig tart a hólyag?

A hólyag általában egy hét alatt magától meggyógyul. Fájdalmas lehet, különösen, ha valami hozzáér a kidörzsölődött bőrhöz. Ezért célszerű hólyagtapasszal védeni.

Hogyan szabaduljunk meg a hólyagtól?

A hólyag megelőzésére vagy a már kialakult hólyag kezelésére használhatunk hólyagtapaszt. Tudta, hogy kétféle ragtapasz van hólyagra? A Salve mindkét fajta, különböző célra használható hólyagtapaszt kínál. Szóval hogyan működik a hólyagtapasz?

  • A Salvequick Blister Prevention hidrokolloidos tapasz a hólyag megjelenése előtt ajánlott. Védelmet nyújt a nyomás és a kidörzsölődés ellen, és megelőzi a hólyagok kialakulását.
  • A Salvequick Blister Rescue a hólyag kialakulása után, annak védelmére javasolt. A hidrogél hólyagtapasz nem ragad erősen, így könnyen eltávolítható anélkül, hogy feltépné a hólyagot.

Hogyan szabaduljunk meg a lábon kialakuló hólyagtól? Blister Rescue

Hólyag kialakulása esetén igyekezzünk minimálisra csökkenteni a nyomást és a kidörzsölődést, és kerüljük a hólyagot dörzsölő cipő viselését. A Salve’s Blister Rescue hidrogél sebtapasszal védjük a hólyagot és enyhítsük a nyomást. A hólyagtapasz felhelyezése után kerüljük a hólyagot okozó cipő viselését és tevékenység végzését, míg meg nem gyógyul a hólyag. Ez a tanács különösen fontos, ha gyors gyógyulásra vágyunk. A Salve’s Blister Rescue hólyagtapaszok különböző formátumban kaphatóak a hólyag méretétől és elhelyezkedésétől függően:

  • Lábujjon található hólyag: ha a lábujjunkon alakult ki hólyag, válasszunk kifejezetten a lábujjra kifejlesztett hólyagtapaszt, például a Salvequick Blister Rescue Toes terméket.
  • Sarkon kialakult hólyag: Ha a sarkunkon alakult ki hólyag , válasszuk a Salvequick Blister Rescue Heels vagy a Blister Rescue XL terméket a hólyag méretétől függően.

Hogyan előzzük meg a hólyagot? Blister Prevention

A hólyag a bőr kidörzsölődése és a nyomás hatására alakul ki. Ezen kívül a nedves bőrön könnyebben alakul ki hólyag. Ezért a hólyag megelőzésének legjobb módja a kidörzsölődés és nyomás elkerülése és a láb szárazon tartása. Ezen kívül vegyük figyelembe, hogy a meleg és duzzadt lábon alakul ki legnagyobb eséllyel hólyag.

1. Megelőzésképpen használjunk hidrokolloid tapaszt

A Salvequick Blister Prevention hólyagtapasz megvédi a bőrt a kidörzsölődéstől és enyhíti a nyomást. Minél hamarabb alkalmazzuk a hólyagtapaszt, annál hatékonyabban megelőzhetjük a hólyag kialakulását. Helyezzük fel a tapaszt a várhatóan kidörzsölődésnek kitett területre. A Salvequick Blister Prevention hólyagtapasz lábujjra és sarokra is kapható.

2. Törjük be az új cipőket

Az új cipő okozta hólyagot úgy lehet leginkább elkerülni, hogy pár napig a lakásban viseljük a lábbelit, mielőtt hosszabb időre felvesszük. Vegyük le a cipőt, mielőtt fájdalmat okozna a viselése. Ily módon felpuhítjuk a cipőt, és rájövünk, hogy hol dörzsöli ki a bőrünket. Az új cipő betörése során viseljünk zoknit, hogy megvédjük a bőrünket a kidörzsölődéstől.

3. Tartsuk szárazon és tisztán a lábunkat

Ha hosszabb távra megyünk gyalog, fontos a kényelmes cipő viselete és a zokni gyakori cseréje, hogy szárazon és tisztán tartsuk a lábunkat. A dupla zokni segítséget nyújthat a láb kidörzsölődésének csökkentésében. Viseljünk vékony, a lábra simuló zoknit alulra, felülre pedig vastagabb, például gyapjúból készült zoknit. Ügyeljünk rá, hogy a zoknik ne vessenek ráncot, és a cipő ne legyen túl szoros. Továbbá cseréljük gyakran a zoknit, hogy ne legyen nyirkos, különösen, ha izzadásra hajlamos a lábunk. Ne használjunk pamutzoknit, mert könnyebben nedvessé válik.

Hogyan alakul ki a hólyag?

Nincs többé hólyag

A hólyagok megelőzése érdekében használhatjuk a Salve’s Blister Prevention terméket, amely megvédi a bőrt.

Érzékeny pont

Ilyenkor gyorsan zajlanak az események. Ha érzékenységet tapasztalunk, akkor rövid időn belül kialakul a hólyag. Amikor egy kis szúrást érzünk, olyankor repedés keletkezik a bőrfelszín alatt, amely elkezd hólyaggá alakulni. Ennek megelőzésére gyorsan szüntessük meg a bőrre nehezedő nyomást és a bőr kidörzsölődését. Az érzékeny pontot megvédhetjük hagyományos hidrokolloid hólyagtapasszal, amely megvédi a nyomástól és kidörzsölődéstől. Ilyen például a Salve’s Blister Prevention.

Ép hólyag

A hólyag a bőr felső rétegei között képződött folyadékgyülem. Az a célja, hogy kipárnázza, és így megvédje az alatta található bőrrétegeket a nyomás és kidörzsölődés okozta további sérüléstől. Ráadásul segít a seb gyorsabb gyógyulásában. Ha már kialakult a hólyag, próbáljuk meg csökkenteni a rá nehezedő nyomást és a kidörzsölődést. Kifejezetten a már kialakult hólyag védelmére kifejlesztett hólyagtapasszal, például a Salve’s Blister Rescue hólyagtapasszal védhetjük a hólyagot.

Kifakadt hólyag

Ebben a szakaszban fontos a seb alapos megtisztítása, és a kifakadt hólyag védelme hólyagtapasszal. Ugyanis a nyílt sebbe behatolhatnak a baktériumok, és fertőzést okozhatnak. Javasolt hidrogél hólyagtapasz alkalmazása, amely megvédi a hólyagot és könnyen eltávolítható a hólyag felsértése nélkül. Ilyen például a Salve’s Blister Rescue. Ne húzzuk le a hólyag tetején található elhalt bőrréteget. Ez magától le fog esni, miután új bőrréteg képződött.

Levált tetejű hólyag

A hólyag teteje leválhat, ha a hólyag kidörzsölődik. Ha nem kezeljük a hólyagot az előző szakaszokban és továbbra is dörzsölődik a hólyag, akkor leválhat a teteje. A levált tetejű hólyag általában fájdalmasabb, könnyebben elfertőződik és lassabban gyógyul. Gondoskodjunk a seb alapos tisztításáról, hogy elkerüljük a fertőzést, és használjunk kifejezetten a már meglevő hólyagokra kifejlesztett, hidrogél hólyagtapaszt. Ilyen például a Blister Rescue.