• Intsen búcsút a vízhólyagoknak!

  A vízhólyagok általában akkor alakulnak ki, ha újonnan vásárolt, szűk cipőt veszünk fel, vagy ha zokni nélkül hordunk szandált vagy magas sarkú cipőt. Nagyobb eséllyel lesz vízhólyagos a lábunk, ha befülled és bedagad, például edzés vagy séta közben, valamint meleg időben.

  A vízhólyag a kidörzsölt terület védelmére kialakuló folyadékkal teli hólyag. Azt viszont kevesen tudják, hogy a vízhólyag elősegíti a seb gyorsabb gyógyulását. Semmiképp ne fakassza ki a hólyagot, hiszen ezzel megnövekszik a fertőzés kialakulásának esélye, és a gyógyulást is lassítja.

  Vízhólyag kialakulásakor a lehető legkevesebb dörzsöléssel és nyomással terhelje a sérült részt. Hordjon kényelmes cipőt, amely nem fakasztja ki a vízhólyagot. Vízhólyagtapasszal védje a hólyagot, amely felgyorsítja a gyógyulást.

 • A legjobb praktikák a vízhólyagok megelőzésére

  Új cipők betörése
  A legjobb módszer arra, hogy új cipője ne törje vízhólyagosra a lábát, ha egy ideig otthonában hordja a cipőt, mielőtt hosszabb útra indul vele. Ezzel bejárathatja cipőjét és megtapasztalhatja, hogy pontosan hol töri az a lábát. Új cipők esetében hordjon zoknit, amely megvédi lábát az esetleges horzsolásoktól.

  Megelőzés vízhólyagtapasszal
  Helyezzen kipárnázott vízhólyagtapaszt arra a részre, ahol a cipő feltöri vagy szorítja a lábát. A vízhólyagtapaszok megvédik a bőrt a kidörzsöléstől, megelőzik a vízhólyagot, valamint csökkentik a nyomást. Minél előbb felhelyezi a vízhólyagtapaszt, annál hatékonyabban előzheti meg a vízhólyagokat.

  Száraz és tiszta lábak
  Ha hosszabb távolságot szeretne legyalogolni, fontos, hogy kényelmes cipőben induljon útnak és, hogy gyakran cserélje zokniját, hogy lába száraz és tiszta maradjon. Két zokni felvétele segít, hogy a cipő ne törje fel a lábát. Először egy vékonyrétegű zoknit húzzon és arra vegyen rá egy vastagabbat. Figyeljen rá, hogy a zokni ne gyűrődjön fel és ne legyen túl szoros a cipőben.

 • Hogyan kezeljem a vízhólyagot?

  1. Folyóvízzel vagy sebtisztítóval tisztítsa meg a vízhólyagot
  2. Ügyeljen arra, hogy a bőre tiszta és száraz, minden szennyeződéstől, testápolótól és olajtól mentes.
  3. Helyezzen fel egy vízhólyagtapaszt az érintett területre, amely a seb körüli részen megragad.
  4. Hagyja fent a tapaszt addig, amíg az magától le nem esik. A vízhólyagtapasz akár napokig is fent maradhat, ez az egyéntől függ. Mikor a tapasz leesik, tisztítsa le a hólyagot és tegyen fel egy újat. Ezt addig folytassa, amíg el nem múlik a vízhólyag.
  5. A vízhólyagtapaszt a bőr felé haladva lassan húzza le (ne felfelé).